Ce chestie?! AMD tocmai a lansat o nouă generaţie de GPU-uri. Oare e vorba de un rename de GPU-uri cum am observat că se mai practică doar de dragul de a lansa ceva? Sau e chiar un progres tehnologic la mijloc?

Primul hint primit de toată lumea a fost slide-ul cu specificaţiile cipului Barts care a scapat pe net. În el se vedea clar că e vorba de o schimbare majoră, dar parcă toată lumea ignora acest aspect.

240×4 shadere trebuia să îi facă pe toţi să se gândească că AMD a schimbat ceva acolo la nivelul arhitecturii…oare?

Dacă vă mai aduceţi aminte pentru calcularea groso-modo a numărului de shadere ale GPU-urilor AMD se făcea o împărţire la 5. De exemplu, 1600/5 ne oferea un număr de shadere comparabil cu cel folosit de celalalt producător de GPU-uri.

Evident nu se putea calcula ceva exact întrucât arhitecturile folosite de AMD şi NVIDIA erau complet diferite, una fiind bazată pe design VLIW5 iar alta pe VLIW4.

Ce reprezintă de fapt acest pas vom afla în paginile ce urmează pentru că odată cu schimbarea numelui AMD aduce şi o groază de lucruri noi.

Ştiu că sunteţi complet derutaţi de preţul noilor plăci, dar asta se întâmplă pentru că AMD a schimbat puţin nomenclatura plăcilor video. În mod clar aceste plăci video nu se puteau numi 6770 şi 6750 pentru că numerele 7 sunt asociate segmentului de mijloc, din care nu vor face niciodată parte aceste produse.

Aşadar, ceea ce face AMD astăzi este un pic bizar, dar în acelaşi timp pare şi logic să lanseze direct produsele care le vor aduce cei mai mulţi bani.

Pentru articolul de astăzi v-am pregătit un fel de mini comparativ cu GTX 460, duşmanul numărul 1 al noilor plăci. Aşa că vom avea teste de tot felul rulate pe aceste plăci video.

Dar asta vom discuta la momentul cu pricina, acum a sosit vremea să faceţi cunoştinţă cu Barts.

 

 

Pages ( 1 of 21 ): 1 23 ... 21Next »

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.