Evident că vă aşteptaţi să vă spun care dintre cele 4 merită mai mult :). Chiar îmi este greu să mă pronunţ mai ales că NVIDIA tocmai a anunţat alte scăderi de preţuri pentru 460-uri şi 470.

Partea bună este că şi preţurile plăcilor AMD vor scădea, aşa cum s-a întâmplat de fiecare dată, imediat după lansare.

Înainte de a lega ultimele gânduri legate de aceste plăci video ţin să vă mărturisesc că sunt foarte indignat de treaba pe care o face NVIDIA cu preţurile. Să nu care cumva să credeţi că m-ar deranja că plăcile video pot fi cumpărate mai ieftin, ci pur si simplu e vorba de atitudinea pe care o aveau. Până acum, mai precis pe vremea seriei 200, susţineau sus şi tare că nu se vor arunca în bătălia de preţuri cu AMD şi că produsele lor sunt premium şi acesta este motivul pentru care costă mai mult decât AMD-urile. Mă întreb eu, acum, ce s-a întâmplat cu seria 400? E premium doar GTX480 de îşi menţine preţul? Cum se face că GTX 470 a ajuns să coste atât de puţin acum? cât un GTX 465 la lansare…

Anyway, trecând peste acel segment care în definitiv îi este superior chiar şi lui 6870 atât ca preţ cât şi ca performanţă, noile plăci video de la AMD sunt extrem de interesante. Nu sunt cele mai tari ca overclocking, însă performanţa pe care o oferă aşa out of the box este rezonabilă pentru preţul fiecăreia.

Ştim că 6870 are 2 Teraflopi la fel ca 5850 şi la fel putem deduce şi că 6850 îi este superioară lui 5830 dacă i se adaugă câţiva MHz. Totuşi, de ce am alege aceste plăci video acum când în mod clar cele două din vechea generaţie vor pierde un pic la preţ? Principalul motiv ar fi consumul lui 6850 mai mic decât al lui 5830, iar la 6870 doar caracteristicile fac diferenţa faţă de 5850.

Dar faţă de cele două GTX-uri? Ei bine, faţă de cele două GTX-uri nu merită dacă privim strict prin prisma preţului. GTX-ul cu 768MB putem să îl considerăm ca făcând parte din altă clasă de plăci video şi sincer să fiu cred că i se potrivea mai bine numele de GTSX455 ca să nu mai existe confuzie, nu de alta.

Bun, deci l-am eliminat pe micuţ din schemă şi am rămas cu 3 GPU-uri. Cel mai ieftin GTX 460 cu 1GB de memorie costă aproximativ cât un Radeon 6850. Am înclina să spunem că este în mod clar cea mai bună alegere a momentului GTX-ul, însă firma producătoare al acelui GTX nu are un aşa mare renume pentru potenţialul de overclocking al produselor lor şi având un GTX care nu se ştie dacă ajunge la cei 870 MHz la care am rulat testele aş cam înclina să vă recomand Radeon-ul.

Cât despre 6870, acesta oferă performanţă mai bună decât GTX460 cu 1GB, însă şi preţul este mai mare şi ajungem încet încet într-un gol în care NVIDIA nu prea mai are produse, dar în care este foarte posibil să ajungă GTX470.

Singurul lucru pe care vi-l pot recomanda la finalul acestui articol e să mai aşteptaţi un pic pentru că se va întâmpla la fel ca la orice lansare, vom avea preţuri mari iniţial până vor termina cei doi producători cu reglatul conturilor.

Anyway, pe partea de caracteristici totul începe să arate interesant. Adică faptul că se dă şi AMD pe 3D nu poate decât să ne bucure şi nu pentru că vor exista produse ci pentru că acest lucru va accelera sosirea conţinutului şi eventual scăderea preţurilor acestuia.

Am uitat să precizez acolo unde trebuia, plăcile de la AMD vin cu câte un singur conector de CrossFire. Deja-vu anyone? GTX460 vs GTX465 unde la fel aveam o placă nouă, consum redus, temperaturi reduse iar 465 venea doar cu un conector în plus pentru 3SLI. La fel se întâmplă şi pe tărâmul roşu new vs old. Cele vechi oferă posibilitatea de a lega mai mult de două plăci video dar consumă mai mult sau sunt mai sărace în caracteristici.

Măcar atât ştim şi noi, rentează mai mult decât cele vechi AMD. Mai departe depinde de gust, dacă vă plac gogoşarii muraţi sau castraveţii muraţi:).

Aştept cu interes să lanseze şi NVIDIA nişte produse ale căror preţuri nu vor mai oscila după cum dictează AMD.

 

Foarte curând vom începe să testăm şi implementări custom şi atunci vom putea observa adevărata valoare a noilor GPU-uri.

 

 

Pages ( 21 of 21 ): « Previous1 ... 1920 21

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.