Ca de obicei vom dezbate întâi vis-a-vis de specificaţii, iar apoi despre „schimbările” arhitecturale.

 

 

Primul lucru care atrage atenţia este evident numărul bizar de shadere ale celor două plăci. Pentru a înţelege mai bine despre ce este vorba este nevoie să aruncaţi un ochi şi pe specificaţiile seriei 5000. Toate , inclusiv seria 6000, sunt pe 40nm şi asta se înâmplă pentru că AMD au zis că nu se grăbesc în acea direcţie.

 

 

Cum AMD a precizat deja că Barts sunt derivate din seria 5800 putem să deducem că au cotonogit un 5870 până l-au lăsat cu 1120 de shadere şi i-au crescut frecvenţa şi au mai făcut mici modificări la cache şi dispatcher cât să crească paralelismul. Ca să fie totuşi ceva mai multă performanţă unităţile ROP au rămas intacte, la numărul de 32.

Deşi nu am trecut în tabelul cu specificaţii numărul unităţilor de texturare, acesta este neschimbat, fiind tot 56 şi veţi vedea de îndată acest lucru în diagrama de mai jos. Dar asta se întâmplă doar pentru 6870, 6850 având doar 48 de unităţi activate.

Aşadar, 1120 de shadere rulând la 900 MHz oferă aceeaşi putere de calcul ca 1440 shadere rulând la 725 MHz. Partea pe care o pot aprecia ecologiştii este că acest lucru se întâmplă folosind acelaşi consum de energie electrică.

Ce se întâmplă cu 6850 care vine cu mai puţine shadere se încadrează în aceeaşi categorie: castrare. Nu vă gândiţi că e vorba de shadere dezactivate pentru că cip-ul grafic este refăcut şi nu există siliciu inutil faţă de fosta generaţie.

 

 

Trebuie observat că unităţile ROP sunt, după cum spuneam, neatinse. Ştiu că seamănă exagerat de mult cu diagrama lui 5870 (jumătate din acea diagramă reprezintă un 5870). Asta se întâmplă deoarece la nivelul arhitecturii nu s-a schimbat  aproape nimic….deocamdată, ci doar s-au retezat 6 sau 8 SIMD-uri (după caz) dintr-un 5870 şi s-a adaugat un Ultra Threaded Dispatch Processor.

Şi ce e nou Sherlock? Dacă tot ce observăm până acum face parte din categoria deja-vu? Well, poate că drumul este acelaşi, dar în mod clar compoziţia asfaltului este diferită.

În pagina următoare vom discuta despre caracteristicile noi ale celor două plăci din seria 6800.

 

Pages ( 2 of 21 ): « Previous1 2 34 ... 21Next »

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.