Despre Fusion se vorbeşte de foarte mult timp şi în sfârşit anul acesta la CES a fost lansată cu adevărat această tehnologie. Mai văzusem implementările AMD (engeeniering sample), chiar şi demo-uri de cum rulează jocurile şi chiar o placă de bază la lansarea seriei 6800 din LA, însă de la marii producători nu apăruse nimic până acum.

Ce este Fusion?

Este îmbinarea dintre un procesor X86-64 şi un GPU sub o singură pastilă de siliciu şi ar trebui să vă pară cunoscut deoarece procesoarele Intel sunt deja sub această formă. Principalul rol al procesorului de faţă, E350, este de a pătrunde acolo unde procesoarele Intel Atom au reuzit să pătrundă doar sub forma platformei NVIDIA ION. ION a fost implementarea lui Atom ce a permis rularea de filme HD şi de jocuri 3D la un nivel slab, însă cu un consum de energie electrică peste implementarea banală a celor de la Intel.

Probabil aţi văzut deja că Atom este prezent pe foarte multe dispozitive, atât portabile cât şi PC-uri. Faptul că NVIDIA şi-a vârât coada în socotelile Intel nu a făcut decât să ofere utilizatorilor o plajă mai mare de opţiuni, adică să folosească procesoarele Atom şi pentru altceva decât pentru sisteme office care consumă puţin.

Ceea ce face AMD prin acest Fusion seamănă foarte mult ceea ce au făcut cele două companii despre care discutam mai sus. Diferenţa stă în faptul că venind de la o singură firmă totul (AMD) vom avea preţuri ceva mai mici decât orice combinaţie pe care ar putea să o facă NVIDIA cu Intel.

Cum spunea, în joc sunt mai multe platforme şi drept urmare este nevoie de mai multe abordări în care să fie incluse mai multe soluţii de procesare. Drept urmare, AMD a venit cu o listă de 4 procesoare ce acoperă, zic eu, toate segmentele ce nu au nevoie de o putere enormă de procesare.

 

Seria E – Are numele de cod Zacate şi este destinată notebook-urilor mainstream şi sistemelor desktop cu dimensiuni reduse

  • E-350 – rulează la 1,6 GHz, are 2 nuclee şi consumă ~18W
  • E-240 – rulează la 1,5 GHz, are 1 nucleu şi consumă ~18W

Seria C – Are numele de cod Ontario şi este destinată netbook-urilor HD şi altor dispozitive cu dimensiuni reduse

  • C-50 – rulează la 1 GHz, are 2 nucleee şi consumă ~9W
  • C-30 – ruleată la 1,2 GHz, are 1 nucleu şi consumă ~9W

Singurul lucru pe care mai vreau să îl menţionez la partea de detalii tehnice este că oricare dintre procesoarele de mai sus este capabil să rulezer filme HD deoarece IGP-ul vine echipat cu UVD3 (Unified Video Decoder) prezent pe GPU-urile din seria 6800. Având un astfel de decodor şi accelerator hardware integrat ne putem lua la revedere de la orice player multimedia sau Blu-Ray.

Vom mai reveni cu un articol despre Fusion, însă în momentul în care ni se va permite să ţinem placa mai mult de o noapte. Trebuie neapărat să vedem cum se comportă atunci când redă un filme 3D.

Hai să studiem pozele plăcii de bază de la GIGABYTE pentru că vom vedea acolo o serie de caracteristici la care personal nu m-aş fi aşteptat.

Pages ( 2 of 5 ): « Previous1 2 345Next »

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.