Creative X-Fi EMU 20K2

 

Seria X-Fi a apărut prin vara lui 2005 şi de atunci a devenit etalon în termeni de performanţă şi poziţionare a sunetelor. Nu numai că reuşeşte să aducă câteva cadre pe secundă în plus (acolo unde este cazul), dar reuşeşte să redea şi sunetul aşa cum trebuie în jocurile ce oferă suport pentru EAX.

De departe, cel mai popular model al acestei serii este eXtremeGamer, fiind de altfel cel mai ieftin model ce vine dotat cu memorie pentru efectele audio. E drept că acest model vine echipat cu doar 2 MB, dar având în vedere că este cel mai ieftin model totul este fair and square.

Memoria este folosită pentru stocarea efectelor audio şi în funcţie de complexitatea coloanei sonore, cipurile X-Fi pot ajunge să folosească o cantitate mare de memorie.

Seria X-Fi înglobează un număr foarte mare de produse şi, deşi există două generaţii (EMU 20K1 şi 20K2), nu este foarte clar pentru utilizatori care sunt noi şi care sunt vechi. Cel mai uşor mod de a le diferenţia este felul în care se conectează la PC. Dacă prima generaţie se folosea de slot-ul PCI, cea de a doua are nevoie de slot PCIe.

Revenind la X-Fi-ul nostru, cel integrat pe placa de bază GIGABYTE, trebuie să vă mărturisesc că niciun model de X-Fi disponibil pe piaţă nu are o capacitate de memorie aşa mare. De fapt, cele pentru gaming lansate de Creative dispun de maxim 64 MB, în timp ce varianta oferită de GIGABYTE are alături un cip Hynix a cărui capacitate este de 128 MB.

 

DAC-ul, sau digital to analog converter, este un Cirrus Logic CS4382A-CQZ, ale cărui caracteristici diferă foarte puţin de cele folosite de Creative pe majoritatea plăcilor audio. Acest DAC este capabil de o conversie pe 8 canale la o rată de eşantionare de 192 KHz cu un SNR de 114 DB.

Pentru amplificare, GIGABYTE a folosit aceleaşi amplificatoare pe care le-a utilizat şi Creative: 4556A JRC pentru ieşirea frontală şi 3 bucăţi C4558 ST Microelectronics pentru restul ieşirilor audio.

 

Trebuie să ştiţi că acei condensatori coloraţi cu verde şi auriu (condensatorii electrolitici) sunt special fabricaţi pentru aplicabilitate în segmentul audio. Sunetul trebuie să treacă prin aceşti condensatori electrolitici bipolari înainte de a ajunge în urechi. Drept urmare, este foarte important ca producătorii să nu folosească condensatori ce ar putea scădea calitatea sunetului. Condensatorii verzi sunt Nichicon MUSE ES de 33uF 16v şi cei aurii sunt Nichicon MUSE MW de 33uF 16v.

 

Pages ( 4 of 7 ): « Previous123 4 567Next »

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.