LG C2 este noua serie de TV-uri OLED de la LG. C1 si CX au fost poate cele mai importante ecrane pentru industria de gaming, grație reîmprospatării aproape instante.

Și plus că cel mai mare avantaj al lor a fost taman input lag-ul mic. LG au fost printre puținii care chiar declrau input lag-ul și fiind extrem de mic, evident că gamerii au început să îl aprecieze.

Asta pe langă culorile excelente și negrul absolut pe care îl poate afișa.

Ce să mai, LG au venit în ultima vreme cu niște display-uri vârf de gamă absolut senzaționale. Cel puțin din perspectiva mea de gamer.

E drept că OLED-urile sunt cele mai scumpe ecrane pentru un utilizator casnic, dar dacă îți asumi în avans faptul că trebuie să ai un pic de grijă cu el vei ajunge într-un punct în care privitul ecranului din sufragerie să fie ceva plăcut. Chiar dacă pentru un timp mai scurt. Poate această extra grijă te va face să te mai dezlipești de ecran din când în când. Cum ar trebui să faci oricum și tu pentru sănătatea ta, nu doar pentru cea a ecranului.

LG OLED 2022 review | WASD

E atât de mișto imaginea pe care o afișează încat chiar poate fi considerat genul de dispozitiv care îți schimbă total experiența de joacă pe consolă. Și poate că n-ar trebui să te mai simți așa vinovat că rămâne întipărit VS-ul și bările de viață din Street Fighter V.

Poate că ar fi momentul ca dezvoltatorii de jocuri să implementeze caracteristici anti burn-in. Eventual și Microsoft să facă ceva în sensul acesta pentru Windows. Mai ales că din ce în ce mai mulți producători de laptop-uri și ecrane adoptă tehnologia OLED.

Ar trebui să nu mai visez și să revin la testul nostru ce are legatură cu input lag-ul. Întârzierea aia care face un ecran sau fie bun sau nu pentru gaming.

 

Ce este LG C2?

Este un televizor cu panou OLED. Diagonala modelului pe care îl testam are 42 inci și asta îl face perfect pentru o multitudine de scenarii de utilizare, inclusiv pe post de monitor pentru PC. Și lasa-ma să îți spun de pe acum că este super mișto să poți da zoom tu cu capul fără să îți fie arsă retina. Este unul dintre cele mai confortabile ecrane pe care am lucrat.

Baleajul instant al acestui tip de panou îl face confortabil de la orice distanță. Bine, vorbesc aici de lucrat, nu consumat conținut epileptic.

Pe partea de caracteristici, este, cum ar spune Amuly, Blindat. Vine echipat atât G-Sync, cât și FreeSync Premium.

Este echipat cu 4 intrări HDMI și toate sunt capabile de 4K@120 Hz.

Bineînțeles, pe spatele lui există și suport-ul VESA 300×200 pentru a fi montat cu ușurință pe perete sau pe vreun stand cu volan :).

LG OLED 2022 review | WASD

Dacă vreți să consultați toate specificațiile tehnice în detaliu, o puteți face accesând acest link.

 

OLED 120 Hz vs IPS 12 Hz

Galerie foto LG C2

Input lag tests

Metodologie testare

Așa cum am descris și în acest articol, metodologia de testare a suferit o serie de schimbări de-a lungul timpului pe masură ce tot descopeream neajunsuri. Argumentările le gasiți în articolul indicat acum două propoziții.

Așadar, pentru a putea număra milisecundele scurse din momentul în care mouse-ul începe să se deplaseze pe mousepad până în momentul în care monitorul afișează mișcarea folosim o camera video Sony RX100 Mark Va ce poate filma la 1000 fps. Asta înseamnă că fiecare cadru al filmării reprezintă o milisecundă.

Sony RX100 Va

 

Pentru a deplasa mouse-ul într-o manieră repetitivă ne folosim de „electrocorditor” un ciocan cablat la un LED ce se aprinde în momentul în care ciocanul împinge mouse-ul.

 

Jocul folosit pentru testarea standard este CS:GO cu framerate-ul blocat la 400 cu rezoluția 1920×1080 și detaliile setate la minim. Singura diferență între demonstrația de mai jos și realitate este că în teste folosim cuțitul întotdeauna.

Razer Viper input lag tests | WASD
Cadrul 199 reprezinta momentul in care circuitul se inchide; frame-ul 200 reprezinta inceputul deplasarii mouse-ului pe pad; frame-ul 210 reprezinta momentul in care actiunea este afisata pe ecran

Bineințeles, toate tehnologiile suplimentare au fost dezactivate pentru realizarea testelor de input lag.

PC-ul pe care rula CS:GO este echipat cu urmatoarele componente:

AMD Ryzen Master | WASD.ro

 

Rezultate input lag

În graficul de mai jos puteți observa valorile fiecărui sample slow motion. Valorile obținute de LG C2 sunt similare cu ale unui monitor de gaming bun.

CS_GO mouse aim motion delay - all samples - total time_ 10 minutes

Iar dacă ne uităm la toate valorile medii pe care le avem cu toate monitoarele testate de noi, ajungem la acest grafic:

CS_GO mouse aim motion delay - miliseconds - lower is better

Nu este cel mai rapid, dar experiența pe care o oferă la acei 120 Hz foarte clari rivalizează exact cu toate monitoarele carora trebuie să le activezi motion blur reduction. Acel black frame insertion nu face altceva decât să te ducă undeva pe la 120 Hz pe un monitor de 240 Hz.

 

Verdict

Sincer să fiu, la ce conținut consum eu în ultima vreme, GT7 cu volan și Netflix, LG C2 se potrivește perfect. Să nu mai zic că și lag-ul mic se potrivește perfect cu preferințele mele. S-a dovedit un upgrade real de la 32 inci IPS la 42 inci OLED fără a modifica distanța volanului de ecran.

Dar vin momente când vreau să mă joc și altceva și volanul chiar obstrucționează. Ce de griji. Norocul meu că trebuie să plece înapoi TV-ul și nu o să mă gândesc că face burn-in de la prea mult GT7 sau că pare o risipă să stea OLED-ul pe standul cu volan. Chiar aș lucra pe el. Poate fac un compromis și îl mut pe birou și scot suportul de monitor al standului ca să pot trage volanul ușor lângă birou. Un milion de gânduri pentru un singur display. Dar chiar e genul de ecran pe care l-aș face principal.

LG OLED 2022 review | WASD
Parbriz de 42″

Chiar mi-a oferit cea mai bună experiență până acum cu volanul. Mai bună și decât cu un TV de 55 inci. Poate pentru că cu LG C2 nu aveam lag.

Iar pe birou este absolut superb. Împrospătarea aia instant chiar face toți banii.

LG C2 poate fi cumpărat în România de la Altex la prețul de 6399 Lei. Știu că poți face multe cu banii ăia. Iphone 13 Pro Max, laptop de gaming, desktop de gaming. Dar niciunul nu îți clătește ochii cum o face conașul LG C2. Bine, iPhone-ul ala are ecran mișto și el. Ce vreau să zic este că fiecare om are priorități și e normal să ți se pară scump un TV OLED. Și mie mi se păreau scumpe cele mai noi tehnologii când locuiam cu maică-mea, noroc că lucram la o revistă IT și aveam acces moka.

Top Pick WASD Award

Review overview
Summary Ușor cam piperat prețul celui mai mic OLED din gama C2 de la LG, dar altfel oferă o experiență de senzație.
4.5
Tagged

Similar Articles

One thought on “Input lag: LG C2 OLED 42 inch

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.