Aşa cum v-am sugerat şi mai devreme, AMD a făcut destul de multe schimbări iar lucrurile cu adevărat memorabile precum şi specificaţiile le vom trece în revistă sub formă de listă:

 

• True Six Core Processing

• AMD Turbo CORE Technology

• 6 x 512 KB L2 cache

• 6 MB L3 cache

• Direct Connect Architecture

• HyperTransport™ 3.0 Technology

• Integrated Dual-Channel Memory Controller supports DDR2 and DDR3 memory

• AMD Balanced Smart Cache

• AMD Dedicated Multi-cache

• AMD Virtualization™ (AMD-V™)Technology

• AMD PowerNow™ 3.0 Technology

• AMD Dynamic Power Management

• Multi-Point Thermal Control

• AMD CoolCore™ Technology

 

Processor: AMD Phenom II X6

Model: 1090T

Frequency: 3.2GHz

System bus: 4.0 GT/s

Socket AM3

cMOS Tech: 45nm SOI

L2 cache: 3MB

L3 cache: 6MB

TDP: 125W

Voltage: 1.125-1.40V

Max Temperature: 62’C

 

Nu vom discuta despre fiecare aspect în parte întrucât sunt evidente o mare parte. În ceea ce priveşte construcţia noilor procesoare, acestea au design monolitic, asta înseamnă că există o singură pastilă de siliciu sub heatspreader-ul procesorului (bucata de metal pe care sunt inscripţionate caracteristicile lui). În mod similar cu vechiul vârf de gamă AMD, şi 1090T este fabricat tot pe 45nm. De aici putem deduce că dimensiunea „bomboanei” este mai mare decât a lui Pehnom II X4 965.

În ceea ce priveşte necesitatea de energie electrică, X6 1090T este mai eficient decât X4 965 având un TDP tot de 125W, similar celei mai noi revizii de X4 965. Traducând în mod porcesc şi foarte depărtat de realitate, am putea deduce că un nucleu de X6 1090T ar consuma ~20W iar unul de X4 965 ~31W.

Memoria cache a crescut, însă doar cu 2x512KB în L2 şi asta pentru că au mai apărut două nuclee în ecuaţie. Cache-ul din L3 este la fel ca la celelalte versiuni tot shared, lucru ce înseamnă că oricare nucleu are nevoie se poate servi de maxim 6MB. Aspectul acesta este important pentru aplicaţiile ce nu ştiu să profite de un număr mare de nuclee.

Cea mai nou adiţie este tehnologia Turbo CORE care, similar unui aparat de bărbierit Mach 3 Turbo are rolul de ajuta cumva. Aici vă voi face referire la procesoarele oferite de concurenţă care după cum probabil cunoaşteţi deja sunt capabile să crească frecvenţa în funcţie de necesitate. Cel mai bun exemplu este i7 920 care în mod normal funcţionează la 2,66 GHz sau 2,8GHz în funcţie de necesitate.

Modul de funcţionare al Turbo CORE este un pic diferit de ceea ce aţi experimentat până acum.

So, dacă rulăm un SuperPI (aplicaţie single-threaded) frecvenţa noastră va sări de la 3,2 GHz la 3,6 GHz prin creşterea multiplicatorului. Nu trebuie să apară panică în rândul conservatorilor de energie electrică pentru că celelalte nuclee sunt puse în repaus când se întâmplă creşterea de frecvenţă, iar limita de 125W nu este trecută. Dacă vom rula un joc ceva mai antic care nu poate profita de paralelizare decât foarte puţin, să zicem că ştie să profite de dual-core-uri, frecvenţa va sări iarăşi la 3,6 GHz, evident cu aceeaşi promisiune că TDP-ul nu este depăşit.

Screenshot-urile de mai jos au fost făcute pentru a evidenţia stările de funcţionare ale procesorului. De la stânga spre dreapta: idle, 1 thread load, 2 threads load, full load.

 

Posibilitatea de a încărca un thread/nucleu sau mai multe apare dacă rulaţi prime95, aplicaţie folosită şi de noi pentru acest minuscul experiment.

 

Noile procesoare de la AMD sunt compatibile şi vechile plăci de bază AM2+ ce au în dotare doar slot-uri DDR2. Cu alte cunvinte, controller-ul de memorie integrat este atât DDR2 cât şi 3, absolut la fel ca la Phenom II X4 965. Totuşi, dacă aveţi aşa gânduri meschine (de a chinui un X6 pe o placă AM2+) să nu vă aşteptaţi la aceeaşi performanţă ca pe o placă de bază cu AM3.

 

Pages ( 2 of 9 ): « Previous1 2 34 ... 9Next »

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.