După lupte seculare cu upgrade-uri, schimburi de componente şi tweak-uit la greu putem deduce că placa de bază este până la urmă coloana vertebrală a unui sistem. Ea dictează viitoarele costuri pentru upgrade-uri de RAM, procesor, hard disk şi chiar plăci video. Şi poate face un utilizator să rămână fidel unui anume brand, fie că utilizatorul în cauză este un tweaker curios, fie că este un conservator care doreşte fiabilitate.

 

 

Seria ROG de la Asus şi-a făcut un renume pentru inglobarea de noi tehnologii şi caracteristici ce pot ţine ocupat un power-user pentru o perioadă destul de lungă de timp. Despre fiabilitate nu vom discuta întrucât testarea lui X6 a durat 3-4 zile, o perioadă mult prea scurtă pentru a putea concluziona corect, însă vom discuta despre câteva din lucrurile pe care le poţi face folosind Crosshair IV Formula.

Pentru început voi reminti că există opţiunea CPU Level UP, care vă va permite trecerea de la un X6 1055T la un 1090T în doi timpi şi trei mişcări. Nu glumesc, chiar 3 mişcari sunt necesare: intrare în BIOS, selectare opţiune CPU Level UP, ieşire din BIOS:).

O altă dotare utilă este Go Button. Ce face acesta? Reuşeşte să pornească sistemul în cazul în care ne eşuează un anume tip de setări ale procesorului sau memoriilor. Nu este echivalent cu resetarea BIOS-ului pentru că se poate încărca un anume profil în care pot exista setări care vor porni procesorul la 4GHz de exemplu.

Cea mai nouă găselniţă în materie de overclocking a celor de la ASUS este ROG Connect. Cu ajutorul unui cablu USB „tatătată” şi al unei aplicaţii care va rula pe un laptop vom putea overclocka şi seta parametrii fără să pornim sistemul. Recunosc că pe Crosshair IV Formula nici nu m-am atins de cablul USB însă proba acestei caracteristici am făcut-o când am testat Maximus 3 Formula. Aşadar, putem seta sistemul şi când acesta este stins şi putem modifica parametrii până când acesta va porni. Dacă vă întrebaţi care mai este utilitatea butonului GO…well, nu toţi dispun de un laptop-computer pe care să ruleze aplicaţia ROG Connect, iar overclocking-ul îl vor face în modul clasic…intrând în BIOS.

În poze veţi observa butoanele de Start, Reset, Unlock şi Turbo. Funcţiile primelor două sunt evidente. Unlock are rolul de a debloca nucleele ascunse ale unui procesor X3 să zicem, iar Turbo are rolul de a aplica parametrii setaţi în TurboV Evo. TurboV Evo este un progrămel ce va fi folosit de cei mai puţin cunoscători ai overclocking-ului. Folosind acest program se poate ajunge la anumite setări destul de agresive dar în acelaşi timp stabile fără a depune cel mai mic efort. Rezultatul apoi este salvat sub forma unui profil ce poate fi activat apăsând acel buton.

Printre nenumăratele caracteristici ale acestei plăci de bază se mai numără şi EPU care tradus înseamnă Energy processing unit, sau motorul ce se ocupa de power saving. Nu voi intra în detalii întrucât subiectul ăsta este fumat de pe vremea când ASUS se bătea cu GIGABYTE pe supremaţia economiei de curent electric. Cine a câştigat atunci chiar nu contează, important este că ambii folosesc tehnologii ce pot reduce valoarea facturilor de curent electric. Voiam de fapt să vorbesc despre FanXpert, un utilitar din EPU ce permite setarea curbei de funcţionare a ventilatorului instalat pe cooler-ul CPU-ului sau a ventilatorului sistemului. Ca să înţeleagă toată lumea, cruba despre care vorbeam se traduce în 10% putere a ventilatorului pentru 30°C ale CPU-ului, 20% pentru 40°C, 30% pentru 50° şi aşa mai departe. Evident valorile pot fi setate de utilizator după bunul plac.

Despre Core Unlocker, EPU, TurboV Evo şi altele veţi putea citi foarte în detaliu într-un articol pe care îl pregăteşte colegul meu Victor Pop.

 

Despre aspectele fizice ale plăcii de bază vom discuta în pagina cu poze, iar despre overclocking ceva mai târziu.

 

Pages ( 4 of 9 ): « Previous123 4 56 ... 9Next »

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.