Într-o lume în care evoluţia este cel mai plictisitor cuvânt iar speech-urile despre modul în care evoluează tehnologia încep să semene cu o dudie de la televiziune care vorbeşte de pomană despre starea meteo pe care noi o cunoaştem deja graţie yahoo.com sau a altor servicii gratuite, se mai înfiripă câte o găselniţă evoluată despre care merită să vorbim. Aţi ghicit iarăşi, a apărut un nou chipset de la AMD, lucru deloc rău pentru că acest chipset despre care vom vorbi este top-notch, la fel ca şi noul procesor despre care tocmai am discutat.

În mod clar, pentru a putea evidenţia puterea unui procesor, acesta trebuie să fie legat de componente de ultimă generaţie. Este foarte adevărat că 790FX este un chipset bun, dar ştiţi voi vorba aia „890 e mai mare:)”. Pentru a nu vă împuia capul cu o sumedenie de cifre şi explicaţii inutile voi constrânge totul la o propoziţie foarte scurta:

– Legătura dintre northbridge şi southbridge oferă o lăţime de 4GB/s faţă de 2GB/s cât era disponibil pentru 790FX.

 

 

Acea legătură se numeşte Alink Express III, iar pentru vechile chipset-uri versiunea folosită era II. Southbridge-ul a primit şi el câteva upgrade-uri, iar hard disk-urile SATA 6Gbps nu mai sunt necunoscute pentru acesta.

Revenind la ideea de bază, conform căreia şi restul componentelor trebuie să fie de vârf, ţin să precizez că 890FX momentan poate fi numit un chipset future-proof. Chiar dacă nu avem ce să conectăm pe interfeţele SATA 6Gbps în momentul actual, nu înseamnă că în viitorul apropiat SSD-urile ce vor folosi o astfel de interfaţă nu vor ateriza şi pe meleagurile noastre. Legătura dintre un procesor şi unitatea de stocare nu este nevoie să o evidenţiez pentru că acest aspect trebuia să îl ştiţi deja de la minutele pierdute aiurea la încarcarea unui joc în care procesorul adeseea se plictiseşte alături de voi.

Dacă sunteţi în temă cu chipset-urile AMD se presupune că ştiţi de existenţa lui 890GX+SB850 şi de faptul că şi acea combinaţie oferă SATA 6Gbps. Să nu credeţi că 890FX este mai bun doar pentru că îi lipseşte IGP-ul (GPU-ul integrat).

Diferenţa apare la numărul de lane-uri PCIe. Long story short, pe un 890GX se pot instala două plăci video ce vor funcţiona în regim 8x, iar pe 890FX acele două plăci video vor funcţiona la 16x sau se pot instala 4 plăci video la 8x. De asemenea, legătura Alink Express III care este disponibilă pe ambele chipset-uri, pe 890FX poate oferi 4GB/s, iar pe 890GX poate oferi doar 2GB/s. asta înseamnă că acele configuraţii RAID ultra performante cu 4 SSD-uri SATA 6Gbps nu vor fi gâtuite.

 

 

Pages ( 3 of 9 ): « Previous12 3 45 ... 9Next »

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.