Să vedem şi temperaturile.

După cum aţi văzut pe pagina cu platforma de teste, sistemul de răcire a fost compus din Sunbeam Core-Contact Freezer (HDT), un ventilator Scythe Ultra Kaze 3000rpm şi pastă termică Arctic Cooling MX-2. Ca şi în cazul celorlalte teste pe procesoare AMD, contactul dintre IHS-ul procesorului şi talpa coolerului este absolut perfect: toate heatpipe-urile fac contact complet, iar procesorul stă lipit de cooler chiar şi suspendat în aer.

Ventilatorul a fost rulat la două turaţii diferite, prin intermediul fan-controller-ului inclus în pachetul CCF-ului: 1350rpm şi 2850rpm. La 1350rpm e silenţios de la o distanţă de 1m şi/sau în carcasă, iar la 2850rpm face o gălăgie insuportabilă (pentru urechile mele, cel puţin). Evident, această viteză nu este pentru utilizare zilnică, ci mai mult pentru condiţii de bench.

Per total, sistemul de răcire este mediu ca şi performanţe.

Temperatura ambiantă a fost situată în jurul valorii de 21°C, cu o variaţie maximă de +/- 0.5°C, şi a fost monitorizată cu Scythe Kama Thermo. Pentru monitorizarea temperaturii procesoarelor am folosit Everest Ultimate Edition 5.0, iar pentru stresarea procesoarelor am folosit Prime95, In-place large FFTs.

 

 

Cum era de aşteptat, quad-ul conduce clasamentul, dar temperaturile sunt foarte bune pentru toate procesoarele, şi foarte apropiate la frecvenţe stock. Iar în cazul unui overclock decent, creşterile temperaturii nu sunt dramatice. Cel puţin pe sistemul meu de răcire. În mod cert temperaturile ar fi fost mai mari în cazul folosirii unui cooler box, în special în regim de overclocking, însă nu ştiu cu cât, deoarece nu am avut un cooler stock pentru a-l testa.

Înainte de a încheia acest capitol, menţionez că aceste date trebuie considerate doar orientative, din motive care tin de sistemul de răcire folosit, temperatura ambiantă şi, în special, de precizia senzorilor de temperatură. Nu putem fi 100% siguri că software-ul raportează corect temperatura din interiorul procesorului, însă tind să cred că sunt destul de corecte, degetometric vorbind. Heatpipe-urile nu se încălzesc aproape deloc, iar aerul care iese din cooler e destul de rece (exceptând rularea quad-ului Athlon, când se simte o creştere de temperatură în aerul suflat de ventilator în OC şi la 1350rpm).

 

Pages ( 6 of 17 ): « Previous1 ... 45 6 78 ... 17Next »

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.