Din momentul în care am ştiut că o să primesc procesoarele pentru teste m-am gândit foarte mult la metodologia de testare. Printre care intră şi overclocking-ul. După ce am cântărit toate aspectele şi m-am consultat cu echipa WASD, am stabilit că cel mai bine e să nu urmăresc o frecvenţă maximă stabilă în OC, din mai multe motive: capacitatea de OC variază în funcţie de sample, de placa de bază şi de memoriile folosite, şi depinde foarte mult de sistemul de răcire. Iar din ce am văzut pe parcursul testelor, sunt convins că un cooler stock nu va putea atinge o frecvenţă apropiată de 4GHz în condiţii de maximă siguranţă.

 

Aşadar cealaltă variantă era să urmăresc o frecvenţă fixă care poate fi atinsă de toate procesoarele. În acest sens, în regim de overclocking am rulat toate procesoarele la 3625MHz, utilizând o frecvenţă a bus-ului de 250MHz şi multiplicatorul 14.5. Avantajele sunt destul de multe, însă două dintre ele sunt cele mai importante. În primul rând, dacă toate rulează la aceeaşi frecvenţă, diferenţele de performanţă dintre procesoare se datorează strict numărului de nuclee, arhitecturii interne şi a memoriei cache.

În al doilea rând, un bus de 250MHz permite selectarea altor divizori pentru memorii şi HT, astfel încât frecvenţa memorilor şi a HT-ului să rămână neschimbate: 2000MHz pentru HT şi 1333 MHz pentru memorii. Deci sporul de performanţă se va datora în cea mai mare parte creşterii frecvenţei procesorului.

Iar multiplicatorul 14.5 l-am ales deoarece acesta e cmmmmc – cel mai mic multiplicator maxim comun 🙂 Şi vine de la Athlon II X4 635. Toate celelalte procesoare de azi oferă un multiplicator mai mare, iar Phenom II X2 555 BE, fiind un procesor din seria Black Edition, are un multiplicator deblocat, mergând până pe la 35 (dacă bine reţin…)… deci peste 7GHz 🙂 Aşadar, 3625MHz la fiecare procesor, HT la 2000MHz şi memoriile la 1333MHz CL9-9-9-24 1T.

Evident, asta nu m-a împiedicat să mă distrez puţin cu procesoarele, şi am atins 4GHz perfect stabil şi cu voltaje decente (1.550V) atât cu Athlon II X4 635 cât şi cu Phenom II X2 555 BE, fără prea multe eforturi şi bibileală. Ceea ce e extrem de bine, deoarece în cazul Athlon II X4 620 nu am reuşit să ating 4GHz stabil, acesta plafonându-se pe la 3.7 GHz în gaming. Din păcate, am fost foarte foarte aglomerat şi nu am mai avut timp să mă joc cu fiecare procesor în parte şi să mai strâng nişte puncte pentru echipa WASD.ro de pe HWBot. Aşadar, nu voi include rezultate cu frecvenţa maximă obţinută.

 

 

Pages ( 5 of 17 ): « Previous1 ... 34 5 67 ... 17Next »

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.