Nu am să vă plictisesc cu tabele kilometrice cu specificaţii, deoarece le găsiţi pe site-ul producătorului. În schimb, am să trec direct la galeria foto. Analiza construcţiei şi dotărilor hardware o vom face alături de imagini.

 


ASUS M4A89GTD PRO/USB3 vine în format Full-ATX.

 


Partea superioară a plăcii de bază. Elementele principale sunt masivul sistem de răcire al etajului de alimentare, socket-ul procesorului şi slot-urile RAM. Le vom detalia pe fiecare.

 

Memoriile folosesc cleme de fixare doar într-un singur capăt, pentru ca acestea să fie mai uşor de montat şi/sau înlăturat. Slot-urile sunt bine poziţionate, şi chiar dacă folosiţi o placă video mai lungă decât placa de bază în primul slot PCIe, clemele de fixare a memoriilor sunt perfect accesibile.

 

Etajul de alimentare cuprinde 8+2 faze şi îşi face excelent treaba, în special în overclocking, unde voltajele sunt foarte stabile. De asemenea, este capabil de a furniza 140W, necesari în cazul în care doriţi să montaţi pe această placă de bază un procesor Phenom II X6. Este răcit de un radiator masiv, interconectat cu radiatorul northbridge-ului prin intermediul unui heatpipe. Un aspect interesant aici, care cu siguranţă v-a atras atenţia este conectorul 8-pin +12V foarte înălţat, pentru un acces cât mai facil. E unul dintre detaliile foarte mici ale construcţiei dar care are un impact foarte puternic asupra ergonomiei acestei plăci de bază. Tot aici putem observa şi chip-ul EPU, care se ocupă de power management, şi care se controlează prin software-ul EPU.

 

Tot în partea superioară, lângă slot-urile pentru memorii, întâlnim două switch-uri şi un buton: Core Unlocker, Turbo Key II şi MemOK!, alături de trei leduri roşii care indică starea switch-urilor. Vom discuta mai detaliat despre ele puţin mai târziu.

 


ASUS au implementat tehnologia de supratactare, ASUS TurboV EVO, iar acesta este chip-ul care se ocupă de tuning-ul sistemului. Din nou, vom discuta mai târziu despre acest lucru.

 

Placa de bază de la ASUS vine echipată cu un chip de memorie SidePort, pentru a fi utilizat de placa video incorporată, HD4290. Acesta este un chip DDR3 produs de Hynix, oferă o capacitate de 128MB şi este tactat la o frecvenţă implicită de 1333MHz. Vom discuta mai mult despre el în pagina dedicată testelor noului HD4290.

 

Mergem în zona inferioară a plăcii de bază, iar aici întâlnim 6 conectori SATA 6Gbps, 1 conector IDE, header-ele pentru panoul frontal şi 4 header-e pentru USB 2.0, care oferă un total de 8 port-uri USB 2.0.

 


Controller-ul JMicron JMB361 este cel care asigură conectorul IDE, precum şi un port eSATA (3Gbps).

 

Sloturile de expansiune sunt destul de standard: 2 conectori PCIe x16 (atât fizic cât şi electric), un conector PCIe x1, unul PCIe x4 şi doi conectori PCI.

 


De asemenea, avem un VGA Switch Card pe care trebuie să-l montăm. În cazul în care vă gândiţi că acesta trebuie înlăturat în momentul în care montaţi o placă video externă, vă înşelaţi. Acest card trebuie lăsat tot timpul montat pe primul slot, chiar şi atunci când folosiţi o placă video externă. Iar pe aceasta va trebui s-o instalaţi în al doilea slot PCIe x16, pentru a funcţiona în mod x16. Bineînţeles, puteţi să scoateţi de tot cardul, şi să folosiţi placa video pe primul slot, însă în acest fel va funcţiona doar în mod x8.

În mod normal n-ar fi vreo problemă, însă dacă aveţi o placă video dual-slot, atunci montarea ei în al doilea PCIe x16 va bloca primul slot PCI, şi veţi avea doar un singur slot PCI disponibil.  Cu excepţia momentelor în care rulam benchmark-uri, eu am folosit GTX275-ul instalat pe primul slot, pentru că aşa mi-a fost mai convenabil şi mai ales pentru că ştiu că impactul asupra performanţei în jocuri e aproape inexistent.

 

Acesta e chip-ul care se ocupă de partea audio: Realtek ALC892 High Definition Audio. După cum ne-am obişnuit deja, acesta oferă suport pentru configuraţii 7.1, precum şi pentru funcţia „Jack-sensing”, pe care o apreciez foarte mult.

 

Chip-ul VIA VT6308P este responsabil cu cele două port-uri FireWire disponibile pe placa de bază.

 

Controller-ul Gigabit LAN, RTL8111E este fabricat tot de Realtek.

 

Chiar dacă AMD nu au incorporat încă suportul pentru USB 3.0 (SuperSpeed), era de aşteptat ca producătorii de plăci de bază să apeleze la soluţii externe. În acest caz avem binecunoscutul chip NEC D720200F1, cu care ne-am mai întâlnit în articolul dedicat noului standard USB.

 


O privire asupra panoului I/O. Sunt 6 port-uri USB, din care două sunt SuperSpeed USB, un conector FireWire, 6 conectori Jack stereo şi un S/PDIF pentru partea audio, eSATA, VGA, DVI şi HDMI şi un singur conector PS/2.

 


Încheiem prezentarea construcţiei plăcii de bază cu o imagine asupra părţii inferioare. Ca orice placă de bază care se respectă, M4A89GTD PRO/USB3 beneficiază de un backplate metalic foarte solid, care permite montarea unor coolere cu presiune mare, fără riscul de a îndoi placa.

Ca o părere strict personală, singurul lucru care mi-a lipsit a fost prezenţa unui buton de Power On/Off. Acesta ar fi uşurat foarte mult testarea în open testbed. Însă acest lucru nu are nicio relevanţă în utilizarea zilnică a plăcii de bază, prin urmare nu este un aspect important.

 

Pages ( 4 of 19 ): « Previous123 4 56 ... 19Next »

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.