Pentru a testa modul în care se pot supratacta memoriile, am folosit trei seturi de latenţe şi am urmărit frecvenţa maximă obţinută în condiţiile date: 7-7-7-21, 8-8-8-24 şi 9-9-9-27. Evident, există mult mai multe variante care oferă fie frecvenţe mai mari, fie latenţe mai mici, fie cel mai bun compromis între ele. Însă acest articol nu este dedicat unui anumit kit de memorii, şi din acest motiv nu voi întinde testele de memorie pe mai multe pagini.

Pentru a testa stabilitatea memoriilor la frecvenţele atinse am rulat SuperPi 8M. Rezultatele sunt în graficul de mai jos.

 

 

Acestea au fost frecvenţele maxime la care am putut rula 8M. Pentru validare, respectiv „suicide shot”, se puteau atinge frecvenţe mai mari în ambele situaţii, însă nu exista stabilitate. Rezultatele sunt bune, iar frecvenţele atinse, în special cele în 9-9-9-27 se apropie foarte mult de specificaţiile Kingston pentru aceste memorii. Acest lucru e destul de rar pe platformele AMD, cunoscute pentru posibilităţile limitate de a rula la frecveţe ameţitoare pentru memoriile RAM.

Dar chiar avem nevoie de frecvenţe ameţitoare pentru a avea performanţe bune?

Pentru a afla răspunsul la această întrebare, am rulat testele de memorie din Everest Ultimate Edition V5.50, la 1333MHz şi 1600MHz, cu cele trei seturi de latenţe şi folosind procesorul Athlon II X3 435 drept „cobai”.

 

 

 

 

Concluzia aici este foarte simplă: frecvenţa memoriilor e aproape complet irelevantă. La fel ca şi pe platformele Core 2, unde FSB-ul avea un impact mult mai puternic asupra performanţei memoriilor, pe AMD avem HyperTransport, care are acelaşi comportament ca bătrânul FSB. Creşterea HT-ului aduce performanţe mult mai mari decât creşterea frecvenţei şi strângerea latenţelor memoriilor.

Pentru confirmare, am rulat 3DMark06, cu aceleaşi seturi de latenţe, folosind procesorul Phenom II X2 550 BE.

 

 

 

 

 

Din nou, rezultatele sunt extrem de apropiate, practic se încadrează în marja de eroare. Din moment ce nici în 3Dmark06 nu avem diferenţe, testele de jocuri ar fi fost total inutile.

Şi dacă tot discutăm despre memorii, să vă spun două-trei cuvinte şi despre tehnologia MemOK!. Conform declaraţiilor ASUS, MemOK! e un „memory rescue tool”. Cu alte cuvinte, dacă aveţi probleme de incompatibilitate a memoriei RAM, apăsaţi butonaşul de MemOK! şi placa de bază va testa mai multe variante de frecvenţe şi latenţe astfel încât sistemul să poată porni.

 

Pages ( 8 of 19 ): « Previous1 ... 67 8 910 ... 19Next »

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.