Vom discuta puţin şi despre câteva progrămele pe care le puteţi folosi cu această placă de bază, deoarece contribuie foarte mult la funcţionalitatea produsului.

ASUS AI Suite este „cartierul general”.

 

Acesta oferă foarte multe informaţii utile, pe care nu am să le înşir deoarece sunt perfect vizibile în screenshot-ul de mai sus.
Din AI Suite avem acces la alte câteva progrămele foarte utile: ASUS EPU, ASUS FanXpert şi ASUS TurboV EVO.

 

ASUS EPU:

 

Este progrămelul care se ocupă de power-management-ul sistemului şi este responsabil de scăderea facturii de electricitate.

ASUS FanXpert:

 


Un software absolut genial, care permite reglarea manuală şi individuală a fiecărui ventilator. Screenshot-ul e foarte explicit, şi oferă o imagine bună asupra utilizării progrămelului. Dacă aş fi avut aşa ceva mai demult, aş fi economisit cei 150RON investiţi în fan-controller-ul Zalman…

 

ASUS TurboV EVO:

 


 

 

Este progrămelul responsabil pentru supratactarea sistemului din sistemul de operare. Cu ajutorul lui puteţi modifica voltajele, frecvenţa bus-ului şi multiplicatorul fiecărui nucleu. Nu puteţi modifica frecvenţele HT, NB şi RAM, deoarece pentru acestea e nevoie de repornirea sistemului. De asemenea, în cazul în care folosiţi IGP-ul şi nu aţi dat din BIOS „Override” la frecvenţa nucleului, îl veţi putea modifica prin intermediul acestui software.

Dacă nu vă prea pricepeţi la overclocking, software-ul vă pune la dispoziţie câteva presetări, iar chip-ul dedicat TurboV EVO va rula teste, pentru a verifica dacă anumite setări sunt stabile.

Ca orice software care se respectă, aveţi şi opţiunea de a salva profilele. Însă ASUS au dus acest lucru şi mai departe: cu ajutorul TurboV EVO puteţi copia profilele şi le puteţi activa pe alte sisteme echipate cu aceeaşi placă de bază. Sau le puteţi pune la păstrare, dacă doriţi.

Spre deosebire de alte aplicaţii care îndeplinesc acelaşi scop, TurboV EVO funcţionează foarte bine şi se simte prezenţa chip-ului dedicat pe placa de bază. Iar pe parcursul testelor, am reuşit să mai storc câţiva MHz în plus. De exemplu, cu anumite setări, sistemul de operare nu se încărca cu bus-ul rulând la 290MHz, aşa că am pornit sistemul cu bus-ul setat 285MHz, după care, în Windows, am reuşit creşterea bus-ului până la 293MHz, şi să rulez SuperPi 1M.

Bineînţeles, overclocker-ii şi tweaker-ii vor prefera totdeauna supratactarea din BIOS în defavoarea unui software. Însă pentru utilizatorii cu mai puţine cunoştinţe în domeniu, TurboV EVO va permite un overclock decent al sistemului, fără necesitatea de a intra prin BIOS. Deci încă o bilă albă în urnă.

 

Pages ( 5 of 19 ): « Previous1 ... 34 5 67 ... 19Next »

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.