Astept momentul acesta de mai bine de 2 ani. AMD au ajuns atat de aproape incat mai am un pic si imi da o lacrima. Si desi par ironic, sa stiti ca ma bucur foarte mult ca AMD sunt intr-o pozitie in care arata lumii ca inca sunt capabili. Ma enerveaza la culme orice tip de monopol.

Si mai ales cel in care ne-am aflat pana la primul Ryzen. Intel lansau, ca asa voiau ei, procesoare cu 5-10% mai performante decat generatiile anterioare. Si puteau sa tot vomite acel „nou” pentru ca nu exista nimeni pe piata care sa ii deranjeze.

Si atunci cand exista concurenta, cel mai castigat este utilizatorul. Acel platitor de TVA prapadit.

AMD Ryzen 7 3700X & Ryzen 9 3900X review | WASD

Si cel mai bun proaspat exemplu este seria Super de la Nvidia. Daca AMD nu anuntau ca vin cu GPU-uri noi voi credeti ca lansau produse mai performante la preturi bune si se mai apucau sa le scada preturile celor lansate anterior? Nu. Normal. D-asta au si lansat RTX-urile la ce preturi au avut chef. Pentru ca nu exista niciun fel de concurenta care sa le ameninte placinta cu marketshare.

Dar acum AMD se pot lauda cu 3 GPU-uri pe 7nm si lucrurile s-au schimbat si pe acel camp de lupta.

Dar revenind la procesoarele noastre, AMD aspira la pozitia lider de piata. Si cu ce line-up au etalat pentru noua serie Ryzen 3000…ne putem da seama usor ca cel putin adoratia utilizatorilor de PC-uri au castigat-o.

 

Specificatii Ryzen 3000

Specs Ryzen 3000

Desi nu sunt toate specificatiile trecute in tabelul de mai sus, este interesant felul in care isi pozitioneaza AMD procesoarele.

Coloana Chiplets se refera la cate chip-uri se afla sub fiecare IHS (integrated heat spreader). In cazul lui 3950X si 3900X este vorba de 3 cipuri, doua CCD-uri care contin nucleele si un cip ce se ocupa de I/O.

In cazul celor doua CCD-uri este vorba de cipuri pe 7nm, iar I/O-ul este pe 14nm. Probabil au mers pe aceasta combinatie pentru a mai reduce din costurile de productie si pentru ca este oricum dificil sa impacheteze doua cipuri pe 7nm. Daramite 3.

Ryzen 3000 Block Diagram

Mergand mai jos in lista cu procesoare se observa ca de la 3800X in jos este vorba de 2 cipuri. Un CCD si un I/O. Este o schimbare foarte importanta fata de prima generatie de Ryzen unde de sus pana jos AMD au folosit cate doua CCD-uri.

In cazul seriei 3000, fiecare CCD include doua CCX-uri, iar fiecare CCX contine 4 nuclee. Comunicarea intre ele se face prin Infinity Fabric, acea matrice super rapida cu care se lauda AMD.

De ce spun ca e foarte misto miscarea in cazul cipurilor cu putine nuclee? Pentru ca nu trebuie sa mai comunice un nucleu de pe o pastila cu alt nucleu de pe alta pastila. Operatiune care necesita timp. Bine, nu la fel de mult ca in cazul primei serii, dar tot se face mai lent decat in interiorul unui singur cip. Asadar, Ryzen-urile cu 8 si 6 nuclee sunt mult mai rapide acum in task-urile mai usoare. Ca de exemplu jocurile.

Unde la prima generatie era o diferenta colosala intre Ryzen 1800X si Ryzen 1400.

Si bineinteles, marea noutate o reprezinta trecerea la generatia 4 PCIe. Asta permite folosirea placilor video ce sunt compatibile cu acest standard, adica RX 5700 si RX 5700 XT siiii noile SSD-uri gen4 ce pot atinge rate de transfer de aproape 5000 MB/s.

 

Pages ( 1 of 12 ): 1 23 ... 12Next »

Similar Articles

13 thoughts on “Review: AMD Ryzen 9 3900X & Ryzen 7 3700X

  1. cald afara, cald inauntru, arde carcasa……. Au fost multe speculatii dar se adeveresc și sincer ma bucur. Lipsesc niste mici amanunte precum raportul pret/perfoormanta care pentru mine a decis mereu in favoarea AMD, comportamentul memoriilor si impactul frecventei lor pe seria noua mai ales ca specifiicatiile placilor ASUS la acest capitol sunt mai mici și oarecum dezamagitoare. Astept si sper sa apara de la voi articole comparative ale placilor de baza. Ma apuca nostalgia cand vad ventilatorul ala mic de pe placile de baza…… si ce zgomotos era uneori……

  2. Nu prea cunosc piata de procesoare amd, mergand pe intel de mai bine de o decada. Poti sa imi recomanzi unul pt editare si conversii video?

  3. Este un procesor puternic, il detin eu
    Fac doar editare video, nu va pot spune mai multe despre jocuri, dar si aici e foarte capabil!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.